Übergangsweise

#West#Oost

Tentoonstelling met werk van Rudi Bastiaans, Erik Kok, Patrick Mangnus, Inez Odijk, Monique van Wensveen en Henning Rosenbrock.

Van harte welkom op deze laatste presentatie van Stichting AppendiX Grafiek in de gang en zaal van het Goethe- Institut. Sinds 2017 heeft de stichting ism Goethe-Institut Rotterdam een reeks tentoonstellingen geprogrammeerd in de lange gang van het instituut met als titel Übergangsweise.
In deze laatste tentoonstelling is het werk te zien van de AppendiX leden zelf en van 3 kunstenaars uit Enschede en Deventer. Hun werk is grafisch in brede zin; van zeefdrukken op keramiek en grootformaat, 3d objecten, collagetechnieken, houtsnedes en etsen.

Rudi Bastiaans is kunstenaar en hecht vanuit die roeping een andere betekenis toe aan de dingen die hem omringen. Zijn kunst bestaat uit grafiek, fotografie en hij arrangeert zijn vondsten tot zogenoemde assemblages. Vaak zijn dat kistjes van diverse afmetingen met alle hun eigen geschiedenis, die in de meeste gevallen dienen als basis voor de verhalen die zich erin afspelen. Zijn grafiek bestaat uit composities van over- en door elkaar afgedrukte beeldlagen. Hij kan zich aan het toevoegen niet onttrekken en tekent en schildert doorgaans over zijn gezeefdrukte beelden heen.

Vaas met bloemen © Rudi Bastiaans

Rudi Bastiaans studeerde mixed media, fotografie en grafiek van 1974 tot 1980 aan de AKI in Enschede waar hij de afgelopen dertig jaar hoofddocent was van de grafiek afdeling. Met zijn werk exposeert hij in binnen- en buitenland.

Erik Kok neemt deel aan deze expositie met een beeld dat gebaseerd is op een oude kinderfoto van zijn vader. Op deze foto staat een kind met zijn ogen dicht voor de camera. Zoals vele kinderen dacht het jongetje op de foto dat hij zich op deze manier af kon sluiten. ‘Als ik hen niet zie, zien ze mij ook niet’. Door het sluiten van zijn ogen verdwijnt hij uit het moment. De titel van het geëxposeerde kunstwerk is ‘How to disappear completely’. Het beeld bestaat uit een installatie van 2 panelen waarop honderden kleine keramische schaaltjes zijn bevestigd. Door middel van zeefdruk van transfers die op de keramische schaaltjes worden geplakt en in een keramiek oven worden gestookt, ontstaat de afbeelding. 

How to disappear completely © Erik Kok

Erik Kok stelt regelmatig tentoon in binnen- en buitenland, woont en werkt in Boekelo. Sinds 1996 werkt hij als instructeur keramiek bij AKI/ArtEZ Enschede. 

In het werk van Patrick Mangnus lopen tijden parallel en door elkaar; soms harmonieus, vaak ook als botsing om een gemis aan te tonen in de huidige maatschappij.Daar waar vroeger ambachtelijke grafische technieken werden gebruikt, zijn het nu fragmenten van oud en nieuw werk, misdrukken en soms ook werk van anderen. Een houtsnede heeft dezelfde waarde als een print uit de printer. Deze worden versneden in nieuwe composities en als collages in elkaar geplakt. Het resultaat zijn ruimtelijke reliëfs of soms ook complete tijdelijke installaties.

z.t. © Patrick Mangnus

Patrick Mangnus woont en werkt in Deventer en is verbonden als instructeur aan de grafische werkplaats bij AKI/ArteZ.

Inez Odijk maakt houtsneden, etsen en tekeningen. Zij noemt zichzelf een grafisch kunstenaar waarin ‘grafisch’ verwijst naar het Griekse woord ‘graphos’; optekenen, griffen, krassen. Mensfiguren en landschappen in fragmenten zijn onderwerpen in haar werk waarbij zij steeds de verbinding zoekt tussen een binnen-en buitenwereld. Het zijn geen directe weergaven van de werkelijkheid, eerder nabeelden die eerst worden ontrafeld en dan weer worden opgebouwd. Kenmerkend voor haar werk is het specifieke handschrift. Bij een nader kijken bestaat alles uit beweeglijke grafische notaties; streepjes, krasjes, vlakjes en lijntjes die ritmische patronen vormen. 

Trail 2020 © Inez Odijk

Inez Odijk woont en werkt in Rotterdam als beeldend kunstenaar en is als docent verbonden aan de SKVR.

Monique van Wensveen werkt met geëtst koper en maakt blauwdrukken, waarbij ze haar verwondering over processen van chemische verandering en aantasting laat zien. Een langdurig etsproces van koper vormt ruimtelijke werk met grillige structuren van koperoxide. Ze vertelt hiermee een verhaal over ouderdom en verval, de onvolmaaktheid van de mens en menselijke interacties. Ook de  cyanotypes  (blauwdrukken) gaan over chemische verandering en aantasting, maar dan door de inwerking van licht. Tekeningen, al dan niet naar model, dienen als basis, waarbij gebruik gemaakt van een geschilderd negatief.

z.t. © Monique van Wensveen

Monique van Wensveen is in 2013 afgestudeerd aan de WDKA, Rotterdam en heeft haar atelier in Ammerstol.

Henning Rosenbrock gebruikt als vertrekpunt kras tekeningen, papier snedes en collages die hij grotendeels door middel van zeefdrukken een tweede duurzame vorm geeft. Een thema dat altijd centraal staat in zijn werk is de mens en zijn leefomgeving. Het lijkt uit de actualiteit gegrepen maar uit langdurige observatie is al eerder gebleken: de mens staat alléén in een geïnstitutionaliseerde maatschappij. Hoewel er van alles beschikbaar is ontbreekt een duidelijk gevoel van geborgenheid. 

Nothingland © Henning Rosenbrock

Henning Rosenbrock woont en werkt sinds 2020 in Enschede en is verbonden als instructeur zeefdruk bij AKI/ArteZ. Daarvoor was hij werkzaam als kunstenaar in Rotterdam.

Periode: 25 mei t/m 11 juni 2021
Locatie: Goethe-Institut, Westersingel 9, 3014 GM Rotterdam
Finissage: 11 juni om 17.00 uur door Landa van Vliet

Openingstijden: Ma., di., do. en vr. (10:30-14:30 uur)
alleen op afspraak via info-rotterdam@goethe.de.

Kijk voor meer info betreft openingstijden en coronamaatregelen van het Goethe-Institut op www.goethe.de/rotterdam

Website kunstenaars: Rudi Bastiaans, Erik Kok, Patrick Mangnus, Henning Rosenbrock, Inez Odijk, Monique van Wensveen